Cărți De Citit – Pentru Și Despre Femei Puternice

Încă trăim într-o lume a bărbaților, indiferent cât de mult se insistă pe ideea de egalitate.

Acesta fiind unul din multitudinea de motive pentru care viața nu e mereu roz pentru noi.

Așa că.. Ce ne rămâne de făcut?

Să fim puternice. Să întâmpinăm greutățile vieții cu forțe proaspete de fiecare dată.

Să știm când să spunem NU sau GATA.

Să nu lăsăm pe nimeni să ne stingă flacăra interioară, să nu lasăm nimic să ne distrugă.

Să nu uităm că forța de caracter face mai mult decât o față frumoasă.

Astfel, am ales pentru tine o selecție de titluri care îți pot schimba percepția asupra vieții.

Pentru că ești o femeie puternică.

Iar dacă încă ai dubii cu privire la asta, aceste cărți de citit pentru și despre femei puternice, te pot face să înțelegi că există putere chiar și acolo unde s-a pierdut orice speranță.

 

 

1. Drumul către libertate

Yeonmi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice.

A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că „Iubitul Conducător” poate să-i citească gândurile și să o pedepsească pentru ele.

La vârsta de 13 ani, după ce tatăl ei a fost condamnat la muncă silnică, Yeonmi și familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord, traversând fluviul înghețat Yalu în China, unde au căzut însă în mâinile traficanților de persoane.

După aproape doi ani de captivitate într-o lume la fel de brutală și de periculoasă ca aceea pe care o părăsiseră, Yeonmi și mama ei și-au riscat din nou viața, străbătând deșertul Gobi și orientându-se după stele în drumul lor spre libertate.

Yeonmi Park își spune pentru prima oară povestea uluitoare, cu demnitate, curaj și uneori cu umor.

Drumul către libertate e o mărturie despre forța spiritului uman și despre riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm ca să fim liberi.

 

O poveste remarcabilă, care te va face să apreciezi cu adevărat ceea ce ai.

Și mai ales libertatea de care dispui.

Cartea o poți găsi AICI.

 

2. Necredincioasa

Ayaan Hirsi Ali este una dintre cele mai controversate personaje din Europa, o țintă pentru teroriști și o eroină a timpurilor noastre. 

Crescută într-o familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supraviețuit războiului civil, mutilării genitale și bătăilor crunte.[…]

Pornind de la povestea ei individuală, creează o operă de dimensiuni universale, triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate, dezumanizare, sunt doar câteva din problemele pe care Ayaan Hirsi Ali ni le aduce la lumină.

 

Din păcate, femeile musulmane au cele mai sfâșietoare povești. Și aceasta nu face excepție.

Istorisirea te va duce într-un univers brutal, în care eroina este supusă multor încercări ale vieții.

Cartea o poți găsi AICI.

 

3. Eu sunt femeie

Un roman ce prezintă etapele din viața unei femei, povestite prin prisma a trei generații pe care le unește arta de a fi femeie – de a fi și a iubi.

O lectură ce se transformă într-un bilet de călătorie în timp.

O poveste sinceră despre iubire, speranță și căutarea de sine. 

„Mi-a spus mama într-o dimineață: «Tu ai nevoie de un bărbat răbdător, care să te iubească cu adevărat. Evită oamenii fără un țel în viață, evită bărbații care promit prea multe, deși faptele lor lasă de dorit. Tu poți și vei face totul singură, iar asta sperie pe oricine. Doar bărbatul potrivit va rămâne, te va susține și îți va dărui liniștea de care ai nevoie. Draga mea, tu ești o furtună și puțini bărbați știu cum să te calmeze».”

 

O carte despre sufletul unei femei. Și marea de sentimente cu care se zbate.

Cartea o poți găsi AICI.

 

4. Cel care mă așteaptă

Povestea romanului Cel care mă așteaptă este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran.

Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate și nesiguranță.

La vârsta adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr.

Deși relația lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri – iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța.

Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas.

Treptat, Masumeh descoperă că soțul ei are cu totul alte preocupări decât familia și că idealurile și obiectivele sale politice îi pun viața în pericol, forțând-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare și neliniște.

 

O carte excepțională, pe care nu am putut să o las jos din mână!

Vei găsi o femeie puternică, cu o poveste de viață impresionantă.

Despre puterea sacrificiului.

Am să îți scriu și citatul meu preferat:

„Nimeni nu ne vrea pentru noi înșine, pentru ce suntem, toți ne vor pentru ei înșiși” – Parinoush Saniee

Cartea o poți găsi AICI.

 

5. Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat

Steve Harvey a scris Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat ca un ghid care să le ajute pe femei să înțeleagă ce este în mintea unui bărbat atunci când le abordează și care sunt semnele prin care ele își pot da seama de intențiile acestuia.

Trofeele versus Femeile care trebuie păstrate: Un trofeu nu are nicio regulă, nicio pretenție, nici un respect față de sine însăși și nici principii după care să se ghideze; O femeie care merită păstrată nu cedează niciodată cu ușurință, iar standardele/pretențiile apar din clipa în care bărbatul începe să i se adreseze.

De ce înșală bărbații? Pentru că pot și pentru că ei cred că pot scăpa fără să fie prinși.

Pentru ca o femeie să își expună condițiile în fața unui bărbat, trebuie mai întâi să își dea seama care sunt regulile ei.

Trebuie să ia în considerare ce gen specific de bărbat caută (amuzant, muncitor, generos, etc), cum se așteaptă să fie curtată (telefoane, mesaje, întâlniri dese), la ce nivel de angajament se așteaptă, ce nivel de siguranță financiară se așteaptă, dacă dorește un bărbat care vrea copii și este orientat spre familie, dacă ar trebui să fie religios/spiritual, etc.

 

O carte care te poate face să înțelegi tiparul unui bărbat.

Poți afla răspunsul la multe întrebări, cum ar fi de ce bărbatul face anumite alegeri și cum poți să previi astfel de situații.

Un ghid complex, care îți deschide poarta către mintea lui.

Cartea o poți găsi AICI.

 

6. Floarea deșertului

Floarea deșertului este povestea adevarată și extraordinară a vieții lui Waris Dirie.

Toate evenimentele prezentate sunt autentice, bazate pe amintirile ei.

Waris Dirie a fugit de viața ei asuprită din deșertul african, pe când era doar o adolescentă, analfabetă și săracă, neavând asupra ei decât un veșmânt zdrențăros.

A traversat singură periculosul deșert somalez, îndreptându-se către Mogadiscio – prima etapă a unei călătorii remarcabile, care avea s-o ducă la Londra, unde a lucrat ca servitoare într-o reședință.

În urma unei întorsături spectaculoase a vieții, a ajuns apoi în toate colțurile lumii, ca model de renume mondial și, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului.

Supermodel de faimă mondială, WARIS DIRIE este ambasador special ONU, calitate în care călătorește în toată lumea, susținând cu pasiune și convingere drepturile omului.

A fost ambasador special ONU pentru eliminarea mutilării genitale feminine.

Ulterior, a înființat Desert Flower Foundation, menită să promoveze drepturile femeilor în Africa.

 

Iată o femeie care a ajuns de la NIMIC… Să aibă TOTUL.

Și nu a uitat de unde a plecat. A hotărât să facă ceva pentru a ajuta femeile care trec prin ce a trecut ea cândva.

Cartea o poți găsi AICI.

 

7. Femei care aleargă cu lupii

În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă și înțeleaptă.

Adesea, însă, cultura și societatea au sufocat această „Femeie sălbatică”, au redus-o la tăcere, încercând cu obstinație să o „civilizeze”, forțând-o să-și asume roluri rigide, care-i înăbușă elanurile.

Psihanalistă și povestitoare, fascinată de mituri și legende, Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi, vibrantă, generoasă, plină și dătătoare de viață.

Prin săpături psihoarheologice în ruinele subpământeanului feminin și făcând apel la vechi tradiții, mituri și povești, ea ne deschide drumul și ne arată că stă în puterea fiecăreia să regăsească, înăuntrul său, „Femeia Sălbatică”. 

 

Această carte psihologică, scrisă de o psihanalistă cu experiență și expertiză în spate, te va face să înțelegi complexitatea spiritului femeii, încă din cele mai vechi timpuri.

O lectură fascinantă, care îți poate întări voința. Și te poate face să ieși din zona de confort.

Cartea o poți găsi AICI.

 

8. Fericirea îmi scapă printre degete

Încă din copilarie, Iris a fost pasionată să creeze haine, să le dea viață prin magia cusutului – nimic nu o poate face mai fericită.

Dar părinții ei nu i-au împărtășit ambiția de a deveni creatoare de modă, pe care o considerau doar un capriciu. Iar Iris cu durere în suflet, s-a resemnat.

Astăzi, tânăra se sufoca într-un orășel de provincie, soțul o neglijează, iar viața pare să i se fi oprit în loc.

Dar dezvăluirea unui cumplit secret de familie o îndeamnă pe Iris să-și ia viața în mâini.

Nu renunță la pasiunea ei și se înscrie la o școală de haute couture din Paris, unde o întâlnește pe Marthe, muză și mentor, tulburatoare și autoritară… 

Fericirea îmi scapă printre degete este un amestesc de simplitate și profunzime. Dincolo de povestea acestei tinere femei, autoarea care e și psiholog, își îndeamnă cititorii să-și pună întrebări legate de propriile vieți. Cum fiecare dintre noi poate, într-o zi, să mediteze asupra destinului sau și asupra alegerilor pe care le face, Iris ne demonstrează că există mereu posibilitatea unui nou început.” – Paris Match

 

O poveste de viață simplă la prima vedere, și comună.

Dar fiecare poveste are ceva special.

Iar această carte e despre un nou început, când viața deja ar trebui să îți fie aranjată.

Niciodată nu e prea târziu. Trebuie doar să găsești doza de curaj de care ai nevoie.

Cartea o poți găsi AICI.

 

9. Femeia din Orient Express

Agatha Christie într-o călătorie plină de secrete și mistere.

Dezorientată din cauza unei căsnicii nefericite, Agatha Christie se deghizează și urcă în Orient Express.

Dar, spre deosebire de Hercule Poirot, faimosul ei detectiv, ea nu poate dezlega misterele călătoriei.

Trenul își urmează drumul, pasagerii prind contur, trecutul îi însoțește neîncetat.

Și mai ales pasagerele au ceva de ascuns.

Prizoniere în nefericirea lor, toate femeile cunoscute în Orient Express își păzesc strașnic secretele.

Însă, pe măsură ce trenul care se îndreaptă spre Orientul Mijlociu merge tot mai încet, viețile lor paralele ajung să se intersecteze tot mai mult.

Roman în care literatura de atmosferă se întâlnește cu suspansul și mizează pe complexitate emoțională, Femeia din Orient Express pune sub lupă legăturile dintre femei, forța suferinței și puterea secretelor.

 

O poveste cu și despre femei.

Și secretele din spatele lor.

Îmbarchează-te și tu într-o călătorie cu trenul spre Orientul Mijlociu și vei afla misterul pasagerelor.

Cartea o poți găsi AICI.

 

10. Povești de seară pentru fete rebele

A fost odată… o prințesă?

Ei bine, nu!

A fost odată o fetiță care voia să ajungă pe Marte.

A fost o alta care a devenit cea mai bună tenismenă din lume, dar și o alta matematician și filosof.

De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea.

Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.

„Cartea pe care ar trebui să o aibă pe noptieră orice fată.” – Forbes

„Aceste povești înlocuiesc prințesele cu femei care au schimbat lumea.” – The Huffington Post

 

Am ales să închei recomandările de cărți de citit pentru și despre femei puternice cu această carte, care prezintă cele mai remarcante femei de-a lungul timpului.

O carte de istorie feminină.

O inspirație pentru noi toate.

Cartea o poți găsi AICI.

 

 

 

 

Acest articol a fost inspirat de cărțile oferite de libris.ro și carturesti.ro .